JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS  23. 04. – 8. 05. 2019 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

23. 04.

Wtorek

 Chleb 40 g z masłem 5 g serkiem almette 20 g lub pasztetem drobiowym 20 g pomidor ziel ceb.   Herbata 200 ml. Sok owocowy
150 ml  
Ziemniaki 150 g z bigosem z kapusty 150g i kiełbasy leśnej 60 g . Kompot wieloowocowy   200ml. Zupa z dyni z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

24. 04.

Środa 

Chleb 40 g z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub jajkiem 20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kakao herbata 200 ml.

Jabłko

100 g 

Ziemniaki 150 g kotlet mielony 60 g   zielona sałata ze śmietaną 100 g .Kompot wieloowocowy 200 ml. Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 250 ml i chlebem 30 g   ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

25. 04.

Czwartek

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5, g miodem 8 g, lub dżemem 8 g

Herbata 200 ml

 

Banany

 ½ szt

 

 

Risotto 200 g w sosie pomidorowym 100 ml jabłko 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel piet. Herbata owocowa 200 ml
26. 04.

Piątek

Bina 40 g z masłem 5 g szynką bez konserwantów 20 g lub kiełbasą krakowska 20 g ogórek ziel ceb
Kakao herbata z cytryną 200 ml.

Pomarańcze 100 g

Pierogi leniwe 200 g z masłem i kefirem 150 ml jabłko 100 g Kompot wieloowocowy 200 ml Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200ml.

 

29.04. 

Poniedziałek

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g pastą z sera i jajek 20 g lub samym jajkiem 20 g rzodkiewka ziel ceb .

Kawa herbata 200 ml

Jabłko

100 g

Ziemniaki 150g filety rybne (miruna bez skóry )70 g duszone w pieczarkach surówka z kwaszonej kapusty 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml .

Zupa kminkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

 

Herbata owocowa 200 ml.

30. 04.

Wtorek

 

Rogale 40 g z masłem 5 g konfiturą 8 g lub miodem 8 g Mleko herbata

200 ml.

Sok owocowy 150 ml

   

Ziemniaki 150 g łopatka wieprzowa 60 g w sosie 100 ml sałatka z buraczków

100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

2. 05. 

Czwartek

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g pasztetem z pieca 20 g lub serem żółtym 20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kawa, herbata 200 ml.

 Banany
 ½ szt
Kasza bul gur 60 g gulasz z indyka 60 g w sosie 100 ml surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Barszcz czerwony na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30g ziel kop

Herbata owocowa 200 ml.

6. 05.

Poniedziałek

Chleb 40 g z masłem 5 g pastą z tuńczyka i sera 20 g lub samym serem 20 g ogórek ziel ceb.

Kakao herbata z cytryną 200 ml.

 

 

Jabłko 100 g

Makaron świderki 60 g z filetem drobiowym 60 g i szpinakiem 40 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa ziemniaczana 250 ml z chlebem 30 g ziel piet .

Herbata owocowa 200 ml.

7. 05.  

Wtorek

 

 


8. 05.  

Środa 

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem   Herbata z cytryną 200ml.

 


Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5 g powidłem 8 g lub konfiturą 8 g
Herbata z cytryną 200 ml.

 

Pomarańcze

100 g

 

 


Jogurt owocowy

150 g

Ziemniaki 150 g sznycel z jajek 60 g mizeria ze śmietaną 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.


Ziemniaki 150 g udka z rosołu 70 g w sosie 100 ml sałatka z buraczków 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ogórkowa na udkach z ryżem 250 ml i chlebem 30 g .ziel kop.

Herbata owocowa 200 ml.


Rosół na udkach z makaronem 250 ml ziel piet bułka drożdżowa 30 g

Herbata owocowa 200 ml.

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.