JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS  6. 04. – 19. 04. 2018 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

6. 04.

Piątek

Bina 40g z masłem 5g, serem żółtym 20 g lub jajkiem 20 g pomidor ziel. ceb.
Kawa, herbata 200 ml.
Banany
½ szt       
      
Ziemniaki 150g filety rybne (miruna bez skóry) 70 g duszone w jarzynach, surówka z kwaszonej kapusty 100 g.Kompot wieloowocowy 200ml. Krupnik 250 ml
z chlebem 30 g ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

9. 04.

Poniedziałek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g jabłkami smażonymi 8 g lub miodem 8 gHerbata 200 ml. Sok owocowy  150ml Ziemniaki 150 g filety drobiowe 60 g smażone, zielona sałata ze śmietaną 100 g
Kompot wieloowocowym 200 ml
Zupa z soczewicy z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel pietHerbata owocowa 200 ml.

10. 04.

Wtorek

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g pasztetem  20 g; lub jajkiem 20 g rzodkiewka ziel ceb.Kakao, herbata 200 ml Pomarańcze 100g Ziemniaki 150 g  pieczeń rzymska 60 surówka wielowarzywna 100 gKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa z brokułów  z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g, ziel pietHerbata owocowa 200 ml.
11. 04.Środa   Chleb 40g z masłem 5g szynką bez konserwantów 20g lub kiełbasą drobiową 20g, pomidor, ziel. ceb.
Kawa herbata z cytryną 200 ml.
Jogurt owocowy
150g    
Kluski śląskie 200 g z sosem pieczarkowym 100 ml, jabłko 100 gKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.Herbata owocowa 200ml.

12. 04.  

Czwartek

Rogale 40 g z masłem 5 g ,powidłem 8 g lub konfiturą 8 g.Mleko herbata 200 ml  Jabłko 100 g
Gołąbki z ryżu kaszy i mięsa 200 g w sosie pomidorowym 100 ml .Kompot wieloowocowy 200 ml. Zupa krem z zielonego groszku 250 ml z groszkiem ptysiowym 30 gZie piet.

Herbata owocowa 200 ml

13. 04.

Piątek 

Bina 40g z masłem 5g, polędwicą wędzoną20 g lub kiełbasą żywiecką 20 g, ogórek świeży, ziel. ceb.Kakao, herbata z cytryną 200ml.  
Banany½ szt
Ziemniaki 150g jajko 1 szt  w sosie koperkowym 100 ml fasolka szparagowa z bułką tartą 100 gKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa z dyni na udkach  z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.Herbata owocowa 200 ml.

16. 04. 

Poniedziałek

Chleb razowy  40 g z masłem 5g, pastą z sera i jajek 20 g lub serem żółtym 20 g , pomidor ziel cebKawa , herbata 200 ml. Jabłko ½ szt Ziemniaki 150 g sznycel z ryby (miruna bez skóry )70 g surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 100 gKompot wieloowocowy 200ml. Zupa pomidorowa z ryżem  250 ml i chlebem 30g  ziel piet
Herbata owocowa 200 ml.

17. 04.

Wtorek 

Płatki owsiane  20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g dżemem 8 g lub miodem 8 gHerbata 200 ml Serek owocowy150 g Ziemniaki 150 g, schab pieczony  60 g w sosie własnym 100 ml.Sałatka z buraczków100 g
Kompot wieloowocowy 200ml.
Rosół na porcjach z makaronem  250 ml bułka drożdżowa 30 g       , ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.
18. 04.  Środa  

 


19. 04.  

Czwartek

 

Chleb 40 g z masłem 5 g serkiem almette 20 g lub pasztetem z pieca  20 g rzodkiewka ziel cebKakao, herbata z cytryną 200ml.


Chleb orkiszowy  40g z masłem 5 g tuńczykiem 20 lub pastą z ryby i sera 20 g

Ogórek świeży ziel ceb
Mleko, herbata 200 ml.

Mandarynki100 g


 

Sok owocowy

150 ml

Makaron świderki 60 g ze szpinakiem 30 g i filetem drobiowym 60 g, jabłko 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.


Kasza gryczana 60 g, gulasz wieprzowy 60 surówka z marchwi i chrzanu 100 g.

Kompot wieloowocowy 200 ml


 

Żurek na kości wędzonej  z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel kop.Herbata owocowa 200 ml.

 

 


 

Zupa ogórkowa z ziemniakami 250 ml  i chlebem 30 g ziel. kop.

Herbata owocowa 200 ml.

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.