JADŁOSPIS


JADŁOSPIS 11.01.-22.01. 2020/1        

DATA

                    ŚNIADANIE     

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

11. 01

Poniedziałek

 

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g miodem 8 g lub dżemem 8 g .     Herbata 200 ml. Jabłko 100 g Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) po grecku surówka z kwaszonej kapusty 100 g kompot wieloowocowy   200 ml. Zupa kalafiorowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g
ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

12. 01.

Wtorek 

 

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g pasta z sera i jajek 20 g lub samym jajkiem 20 g pomidor ziel ceb. Kakao herbata z cytryną 200 ml. Sok owocowy 200 ml  Makaron spaghetti 60 g z mięsem wieprzowym 60 g w sosie bolońskim 100 ml jabłko 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml

Żurek na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g   ziel kop.

Herbata owocowa 200 ml.

13. 01.

Środa

Chleb 40 g z masłem 5 g szynką bez konserwantów 20 g lub kiełbasą krakowską20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kawa herbata 200 ml

Mus owocowy
125 g
Pierogi ruskie z masłem 200 g i kefirem 150 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet. Herbata owocowa 200 ml.
14.01.

Czwartek

 

 

 

Chleb 40g z masłem 5 g z serkiem almette 20 g lub pasztetem 20 g pomidor ziel ceb.
Kakao, herbata z cytryną 200 ml.
Ciasteczka bez cukru z żurawiną 125 g Ziemniaki 150 g kiełbasa leśna 60 g w sosie 100 ml ćwikła z chrzanem 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym 250 ml i chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml

15. 01. 

Piątek

Bina 40 g z masłem 5 g polędwicą sopocką 20 g lub kiełbasą żywiecką 20 g rzodkiewka ziel ceb .

Kawa herbata 200 ml

Banany
½ szt
Ryż 60 g na mleku 200 ml z bitą śmietaną 100 ml i truskawkami 70 g

Kompot wieloowocowy 200 ml .

Zupa ziemniaczana na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

18. 01.

Poniedziałek

Chleb z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub jajkiem 20 g pomidor ziel ceb .Kakao herbata 200ml. Sok owocowy

200 g

Ziemniaki 150 g filety drobiowe 60 g smażone ziel sałata ze śmietaną 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

19. 01.

Wtorek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g z miodem 8 g lub powidłem 8 g

Herbata 200 ml

Nektarynki 100 g Kasza bul gur 60 g z gulaszem z łopatki 60 g w sosie 100 ml surówka z czerwonej kapusty 100 g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Barszcz czerwony na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml ziel kop i chlebem 30 g

Herbata owocowa 200 ml

20. 01.

Środa

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem Herbata z cytryną 200 ml. Banany ½ szt Ziemniaki 150 g jajko w sosie koperkowym 100 ml marchew z groszkiem 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa pieczarkowa na udkach z makaronem 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

21.01.

Czwartek

 

 

 


22. 01.

Piątek

Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub konfiturą 8 g .Mleko, herbata 200ml.


Bina 40g z masłem 5 g pastą z sera i tuńczyka 20 g lub samym tuńczykiem 20 g pomidor ziel ceb
Kawa herbata 200 ml.

Jabłko 100 g


Pomarańcze

100 g

Ziemniaki 150 g pieczeń rzymska 60 g surówka wielowarzywna 100 g Kompot wieloowocowy 200 ml


Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) duszone w pieczarkach 20 g surówka z kapusty pekińskiej 100 g.

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Rosół na porcjach drobiowych z makaronem 250 .ziel piet. Bułka drożdżowa 30 g.

Herbata owocowa 200 ml.


Zupa ogórkowa z ryżem 250 ml i chlebem 30 g .ziel kop

Herbata owocowa 200 ml.

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.