JADŁOSPIS 11.01.-22.01. 2020/1
DATA |
ŚNIADANIE |
II |
DRUGIE DANIE |
ZUPA |
||
11. 01 Poniedziałek
|
Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g miodem 8 g lub dżemem 8 g . Herbata 200 ml. | Jabłko 100 g | Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) po grecku surówka z kwaszonej kapusty 100 g kompot wieloowocowy 200 ml. | Zupa kalafiorowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel. piet. Herbata owocowa 200 ml. |
||
12. 01. Wtorek
|
Chleb razowy 40 g z masłem 5 g pasta z sera i jajek 20 g lub samym jajkiem 20 g pomidor ziel ceb. Kakao herbata z cytryną 200 ml. | Sok owocowy 200 ml | Makaron spaghetti 60 g z mięsem wieprzowym 60 g w sosie bolońskim 100 ml jabłko 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml |
Żurek na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel kop.
Herbata owocowa 200 ml. |
||
13. 01. Środa
|
Chleb 40 g z masłem 5 g szynką bez konserwantów 20 g lub kiełbasą krakowską20 g rzodkiewka ziel ceb.
Kawa herbata 200 ml |
Mus owocowy 125 g |
Pierogi ruskie z masłem 200 g i kefirem 150 g
Kompot wieloowocowy 200 ml. |
|
||
14.01.
Czwartek
|
Chleb 40g z masłem 5 g z serkiem almette 20 g lub pasztetem 20 g pomidor ziel ceb. Kakao, herbata z cytryną 200 ml. |
Ciasteczka bez cukru z żurawiną 125 g | Ziemniaki 150 g kiełbasa leśna 60 g w sosie 100 ml ćwikła z chrzanem 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml. |
Zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym 250 ml i chlebem 30 g ziel piet
Herbata owocowa 200 ml |
||
15. 01. Piątek
|
Bina 40 g z masłem 5 g polędwicą sopocką 20 g lub kiełbasą żywiecką 20 g rzodkiewka ziel ceb .
Kawa herbata 200 ml |
Banany ½ szt |
Ryż 60 g na mleku 200 ml z bitą śmietaną 100 ml i truskawkami 70 g
Kompot wieloowocowy 200 ml . |
Zupa ziemniaczana na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml. |
||
18. 01. Poniedziałek
|
Chleb z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub jajkiem 20 g pomidor ziel ceb .Kakao herbata 200ml. | Sok owocowy
200 g |
Ziemniaki 150 g filety drobiowe 60 g smażone ziel sałata ze śmietaną 100 g
Kompot wieloowocowy 200ml. |
Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet
Herbata owocowa 200 ml. |
||
19. 01. Wtorek
|
Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g z miodem 8 g lub powidłem 8 g
Herbata 200 ml |
Nektarynki 100 g | Kasza bul gur 60 g z gulaszem z łopatki 60 g w sosie 100 ml surówka z czerwonej kapusty 100 g.
Kompot wieloowocowy 200ml. |
Barszcz czerwony na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml ziel kop i chlebem 30 g
Herbata owocowa 200 ml |
||
20. 01. Środa
|
Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem Herbata z cytryną 200 ml. | Banany ½ szt | Ziemniaki 150 g jajko w sosie koperkowym 100 ml marchew z groszkiem 100 g
Kompot wieloowocowy 200ml. |
Zupa pieczarkowa na udkach z makaronem 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml. |
||
21.01.
Czwartek
22. 01. Piątek |
Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub konfiturą 8 g .Mleko, herbata 200ml.
Bina 40g z masłem 5 g pastą z sera i tuńczyka 20 g lub samym tuńczykiem 20 g pomidor ziel ceb |
Jabłko 100 g
Pomarańcze 100 g |
Ziemniaki 150 g pieczeń rzymska 60 g surówka wielowarzywna 100 g Kompot wieloowocowy 200 ml
Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) duszone w pieczarkach 20 g surówka z kapusty pekińskiej 100 g. Kompot wieloowocowy 200 ml. |
Rosół na porcjach drobiowych z makaronem 250 .ziel piet. Bułka drożdżowa 30 g.
Herbata owocowa 200 ml. Zupa ogórkowa z ryżem 250 ml i chlebem 30 g .ziel kop Herbata owocowa 200 ml. |
Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.
W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.