JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS  8. 02. – 21. 02. 2018 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

8. 02.

Czwartek

Chleb 40g z masłem 5g, serem żółtym 20g lub serkiem Almette 20g, pomidor,
ziel. ceb.
Kawa, herbata 200 ml.
Jabłko
100 g      
Ziemniaki 150g, pulpety 60g w sosie własnym 100ml, ogórek kwaszony.
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa pomidorowa z makaronem 250ml
i chlebem 30g, ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

9. 02.

Piątek

Chleb 40g z masłem 5g, tuńczykiem 20g lub pasztetem 20g, pomidor, ziel. ceb.
Herbata z cytryną 200 ml.

Sok owocowy 100ml

 

Makaron z jabłkami 200g.

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml
i chlebem 30, ziel. piet.
Herbata owocowa 200 ml.

12. 02.

Poniedziałek

Chleb 40g z masłem 5g, jajkiem 20g
lub serem białym 20g, rzodkiewka,
ziel. ceb.
Herbata 200 ml.

Marchew            

100g 

Ziemniaki 150g, filety rybne smażone 70g, surówka z kwaszonej kapusty
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Krupnik 250 ml z chlebem 30g, ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

13. 02.

Wtorek

Musli owocowe 20g na mleku 200ml. Chleb 30g z masłem 5g, miodem 8g
lub konfiturą 8g.

Herbata 200 ml.

     Banany½ szt  Ziemniaki 150g, kiełbasa 60g w sosie 100ml, ćwikła z chrzanem 100g.

Kompot wieloowocowy

200 ml.

Zupa pieczarkowa z makaronem 250 ml
i chlebem 30g, ziel. piet.

Herbata owocowa

200 ml.

14. 02.  

Środa 

Chleb razowy 40g z masłem 5g pastą
z sera i ryby 20g lub samym serem 20g, papryka, ziel. ceb.
Kawa, herbata 200 ml
 Jabłko 

100 g


Gołąbki z ryżu, kaszy i mięsa 200g
w sosie pomidorowym 100ml.

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa fasolowa z ziemniakami 250ml
i chlebem 30g, ziel. piet.

Herbata owocowa 200ml.

15. 02.

Czwartek

 


 

Chleb 40g z masłem 5g, jabłkami smażonymi 8g lub powidłem 8g.

Mleko, herbata 200ml.

 
Mandarynki

100g 

Ziemniaki 150g, potrawka z udek 60g. Surówka z marchwi i chrzanu 100g.

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Rosół na udkach z makaronem 250 ml ziel. piet., bułka drożdżowa 30g.

Herbata owocowa 200 ml.

16. 02. 

Piątek

Bina 40g z masłem 5g, kiełbasą szynkową 20 g lub tuńczykiem 20g, pomidor,
ziel. ceb.

Kawa, herbata 200 ml.

Sok owocowy         100 ml  Makaron z groszkiem zielonym i serem żółtym 200g.

Kompot wieloowocowy

200 ml.

Zupa ziemniaczana 250ml z chlebem 30g,
ziel. piet.
Herbata owocowa

200 ml.

19. 02.

Poniedziałek 

Płatki kukurydziane 20g na mleku 200 ml, chleb 30g z masłem 5g, dżemem 8g
lub konfiturą 8g.

Herbata z cytryną 200 ml.

Jabłko ½ szt Ziemniaki 150g, polędwica 60g duszona
w sosie własnym 100ml, sałatka
z buraczków 100g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa ogórkowa z ryżem 250 ml i chlebem 30g, ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml

20. 02.  

Wtorek

 

 

 

 


21. 02.  

Środa 

 

Chleb 40g z masłem 5g, parówki
na gorąco z keczupem.

Herbata z cytryną 200ml.
 

 


Chleb z ziarnami 40g z masłem 5g, pasztetem 20g lub serkiem Almette 20g, papryka, ziel. ceb.

Herbata z cytryną

200 ml.

Banany½ szt

 

 

 

 

 


Marchew100 g 

 

Ziemniaki 150g, sznycel z jajek 60g, marchew gęstowana z groszkiem 100g.
Kompot wieloowocowy 200 ml.
 


Ziemniaki 150g, filety rybne 70g duszone w pieczarkach, surówka z kapusty pekińskiej z papryką 100g.
Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa makaronowa 250 ml z chlebem 30g.

Herbata owocowa 200 ml.

 

 


Zupa kminkowa z lanym ciastem 250ml
z chlebem 30g, ziel. piet.
Herbata owocowa 200 ml

 

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.