JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS   11. 12. – 22. 12. 2017 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

11. 12.

Poniedziałek

Płatki kukurydziane 20g na mleku 200 ml, chleb 30g z masłem 5g, miodem 8g lub powidłem 8g.Herbata z cytryną 200 ml Jabłko
100 g      
Ziemniaki 150 g, łopatka wieprzowa 60g duszona w sosie własnym 100 ml, surówka z marchwi i chrzanu 100g.
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa ogórkowa z ryżem 250ml i chlebem 30g,
ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

12. 12.

Wtorek

Chleb 40g z masłem 5 g szynką gotowaną 20g lub kiełbasą krakowską 20 g, pomidor ziel ceb , Kawa, herbata 200 ml Sok owocowy200 ml Makaron pióra 60 g z sosem pomidorowym 100 ml i serem żółtym 20 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa ziemniaczana na udkach 250 ml
z chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

13. 12.

Środa 

Chleb razowy 40g, z masłem 5g, serem białym 20g lub jajkiem 20g, papryka, ziel. ceb.
Herbata z cytryną 200 ml.
Marchew100 g Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry) smażone surówka z kwaszonej kapusty 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa koperkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 gHerbata owocowa 200 ml.
14. 12.

Czwartek

Chleb 40g z masłem 5g serem żółtym 20g lub pasztetem 20g, rzodkiewka, ziel. ceb.Kawa, herbata 200 ml. Jabłko
100 g        
Ziemniaki 150 g kiełbasa leśna 60 g w sosie 100 ml , ćwikła z chrzanem 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa jarzynowa z makaronem 250 ml i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

15.12.  

Piątek

Bina 40g z masłem 5g, polędwicą wędzoną 20g lub kiełbasą kminkową 20 g
pomidor ziel. ceb.Herbata z cytryną 200 ml.
Banany½ szt
Ryż na mleku z bitą śmietaną i truskawkami 200 gKompot wieloowocowy 200 ml Zupa krem z zielonego groszku na udkach z ziemniakami 250 ml i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml

18. 12.

Poniedziałek


 

Chleb orkiszowy 40g z masłem 5g, pastą
z sera i jajek 20g lub samym serem 20g, pomidor, ziel. ceb.Kawa, herbata 200 ml.
 Jabłko 100 g Ziemniaki 150g gulasz drobiowy 60g, ogórek kwaszonyKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa z soczewicy z makaronem 250 ml
i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

19. 12. 

Wtorek

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem.Herbata z cytryną 200 ml Mandarynki100g Kluski z serem 200 g marchew tarta z jabłkiem 100 g
Kompot wieloowocowy 200ml.
Kapuśniak na kiełbasie wiejskiej 250 ml z ziemniakami i chlebem 30 g, ziel koperekHerbata owocowa 200 ml.

20. 12.

Środa 

Płatki owsiane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g dżemem 8 g lub konfiturą 8 g.Herbata z cytryną 200 ml  Jabłko 100 g Ziemniaki 150g, potrawka z udek 70g sałatka z buraczków 100g.
Kompot wieloowocowy 200ml.
Rosół drobiowy na udkach z makaronem 250 ml bułka drożdżowa 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml
21. 12.  Czwartek

 

 


22. 12.  

Piątek

 

Chleb 40g z masłem 5g, szynką gotowaną 20g lub kiełbasą żywiecką 20g.Kawa, herbata 200ml.


Bina 40g z masłem 5g, tuńczykiem 20 g lub serem żółtym   20g rzodkiewka, ziel. ceb.

Herbata z cytryną 200ml.

 

Marchew 80 g


Banany

½ szt

 

Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g(miruna bez skóry) duszone w jarzynach surówka z kapusty pekińskiej z papryką 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.


Racuchy z jabłkami200 g

Kompot wieloowocowy 200 ml

Barszcz czysty czerwony na kości wędzonej 250 ml z fasolą 20 g
i chlebem 30 g.Herbata owocowa 200 ml.


Krupnik na udkach z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel piet. Herbata owocowa 200 ml

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.