JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS    13. 10. – 26. 10. 2017 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

13. 10.

Piątek

Bina 40g z masłem 5g, polędwicą wędzoną 20g lub kiełbasą szynkową 20g, pomidor, ziel. ceb.Kakao herbata200 ml. Banan Naleśniki z serem 200g, marchew tarta
z jabłkiem 100gKompot wieloowocowy 200 ml.
Żurek na kiełbasie wiejskiej z ziemniakami jajkiem ½ szt. 250 ml i chlebem 30 g ziel koperekHerbata owocowa z miodem 200 ml.

16. 10.

Poniedziałek

 

Chleb razowy 40 g z masłem 5g, z jajkiem 20g lub serem żółtym 20g, papryką,
ziel. ceb.Kawa, herbata z cytryną 200 ml.
Jabłko Ziemniaki 150g łopatka 60g duszona w sosie własnym surówka wielowarzywna
100g.Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa jarzynowa z makaronem 250 ml
i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa z miodem 200 ml.

17. 10.

Wtorek

Chleb 40 g, z masłem 5g, pasztetem 20 g lub serkiem Almette 20 g, rzodkiewka ziel. ceb.
Herbata z cytryną 200 ml.
Marchew Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry) duszone w jarzynach surówka z kwaszonej kapusty 100gKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa koperkowa z lanym ciastem 250 ml
i chlebem 30g,Herbata owocowa z miodem 200 ml.
18. 10.

Środa 

 

Płatki owsiane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g powidłem 8 g
lub miodem 8gHerbata z cytryną 200 ml.
Arbuz 100g Spaghetti 60 g w sosie bolońskim 100 mlKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g .ziel pietHerbata owocowa z miodem 200 ml.

19. 10.

Czwartek

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub tuńczykiem 20 g, ogórek świeży. ziel ceb.Herbata 200 ml.  Jabłko
Ziemniaki 150 g z fasolą w jarzynach
z kiełbasą150 g.Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa ogórkowa z ryżem 250 ml i chlebem 30 g, ziel. piet.Herbata owocowa z miodem 200 ml.

20.10.  

Piątek


 

ina 40g z masłem 5g, szynką bez konserwantów 20g lub kiełbasą krakowską 20g, rzodkiewka, ziel. ceb.Kakao, herbata 200 ml. Banan      Kluski śląskie 200 g w sosie pieczarkowym 100 ml.Kompot wieloowocowy 200 ml. Zupa kalafiorowa na udkach z makaronem 250 ml i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa z miodem 200 ml.

23. 10.

Poniedziałek

Chleb 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8g lub konfiturą 8 gMleko, herbata 200 ml  Jabłko Ziemniaki 150g, piersi drobiowe pieczone 60 g mizeria z ogórka100g.Kompot wieloowocowy 200ml. Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml i chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa z miodem 200 ml.

24. 10. 

Wtorek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g i dżemem 8g
lub konfiturą 8 gHerbata z cytryną i miodem 200 ml.
Jabłko Gołąbki z ryżu kaszy i męsa 200g w sosie pomidorowym 100 mlKompot wieloowocowy 200 ml. Zupa ziemniaczana 250ml z chlebem 30g, ziel. piet.Herbata owocowa z miodem 200 ml.
25. 10.

Środa 

 

 

 

 

 


26. 10.  

Czwartek

 

 

Chleb razowy 30g, masłem 5g, parówki
na gorąco 60 g z keczupemHerbata z cytryną 200ml.


 

Chleb 40 g z masłem 5 g pastą z sera
i jajek 20 g lub pasztetem z pieca 20 g pomidor ziel ceb.

Herbata z cytryną i miodem 200ml.

Banan  


 

Marchew

Racuchy z jabłkami 200 gKompot wieloowocowy 200 ml.


Ziemniaki 150 g filety rybne pieczone 70 g (miruna bez skóry) surówka z kapusty pekińskiej z papryką100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Barszcz czerwony na kiełbasie wiejskiej z ziemniakami 250 ml, jajkiem ½ sz i chlebem 30 gHerbata owocowa z miodem 200 ml.


Krupnik 250 ml z chlebem 30 g

Herbata owocowa z miodem 200 ml.

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.