JADŁOSPIS


JADŁOSPIS  14. 01. – 27. 01. 2020 r.

DATA

                    ŚNIADANIE     

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

14. 01

       wtorek

 

Płatki owsiane 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g miodem 8 g lub konfiturą 8 g
Herbata 200 ml.
Jabłko 100 g Ziemniaki 150 g fasola 20 g w jarzynach 100 g z kiełbasą leśną 60 g
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa z dyni z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel. piet.
Herbata owocowa 200 ml.

15. 01.

Środa

 

Chleb 40 g z masłem 5 g szynką bez konserwantów 20 g lub kiełbasą żywiecka 20 g pomidor ziel ceb.
Kawa herbata 200 ml.
Banany
½ szt
Pierogi ruskie z masłem serem 200 g i kefirem 100 ml jabłko 100 g . Kompot wieloowocowy 200 ml . Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

16. 01.

Czwartek

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g serem żółtym 20 g; lub pasztetem pieczonym 20 g rzodkiewka ziel ceb.
Kawa, herbata 200 ml
Mus owocowy
125 g
Ziemniaki 150 g kotlet mielony 60 g buraczki gęstowane 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa z soczewicy z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel,piet.
Herbata owocowa 200 ml.
17. 01.

Piątek

 

Bina 40 g z masłem 5 g pastą z sera i jajek 20 g lub samym jajkiem 20 g ,pomidor ziel ceb.

Kakao, herbata 200 ml.

Jabłko
100 g
Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) w sosie koperkowym 100 ml surówka z kapusty kwaszonej 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
Zupa kminkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

20. 01. 

Poniedziałek

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem
Herbata z cytryną 200 ml
Serek owocowy
125 g
Naleśniki z serem 200 g banan 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
Krupnik na udkach z ziemniakami 250 i chlebem 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml

21. 01.

Wtorek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g z miodem 8 g lub serkiem owocowym 8 g . Herbata z cytryną 200ml. Pomarańcze

100 g

Risotto 60 g z mięsem wieprzowym 60 g i sosem pomidorowym 100 ml jabłko 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Żurek na kościach wędzonych z ziemniakami jajkiem 250 ml i chlebem 30 g ziel kop.
Herbata owocowa 200 ml.

22. 01.

Środa

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g serkiem almette 20 g lub pasztetem drobiowym 20 g pomidor ziel ceb Kakao herbata 200 ml Banany
½ szt
Ziemniaki 150 g łopatka wieprzowa 60 g duszona w sosie własnym 100 ml surówka z marchwi i chrzanu 100 g
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa z brokułów krem 250 ml z groszkiem ptysiowym 20 g i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

23. 01.

Czwartek

Rogale 40 g z masłem 5g, jabłkami smażonymi 8 g lub miodem 8 g .Mleko ,herbata.200 ml. Sok owocowy
125 ml
Spagetti 60 g z mięsem wieprzowym 60 g i sosem bolońskim 100 ml jabłko 100 g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa ogórkowa z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g, ziel. piet

Herbata owocowa 200 ml

24. 01.

Piątek

 


27. 01.

Poniedziałek

Bina 40 g z masłem 5 g polędwicą wędzona 20 g lub kiełbasa krakowska 20 g rzodkiewka ziel ceb
Kakao, herbata z cytryną 200ml.


Chleb 40g z masłem 5 g tuńczykiem 20 g lub serem żółtym 20 g pomidor ziel ceb
Herbata 200 ml.


Klementynki
100 g


Winogrona

100 g

Paluszki z ziemniaków z serem białym 200 g marchew tarta z jabłkiem 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.


Ziemniaki 150 g udziec z indyka 60 g w jarzynach 100 g sałatka z kapusty pekińskiej 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g .ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml.


Zupa pieczarkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel. piet.
Herbata owocowa 200 ml.

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.