JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS  14. 01. -25. 01. 2019 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

14. 01.

Poniedziałek 

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g miodem 8 g lub powidłem 8 g .     Herbata 200 ml.   Jabłko

100 g 

Ziemniaki 150g łopatka wieprzowa 60 g duszony w sosie własnym 100 ml surówka z marchwi i chrzanu 100 g kompot wieloowocowy   200ml. Zupa brokułowa z makaronem 250 ml
i chlebem 30 g ziel. piet.Herbata owocowa 200 ml.

15.01.

Wtorek

Chleb 40 g z masłem 5 g serem białym 20 g lub jajkiem 20 g pomidor ziel ceb.

Kakao herbata 200 ml.

Banany

½ szt

Ziemniaki 150 g sznycel z ryby (miruna bez skóry) 70 g surówka z kwaszonej kapusty 100 g .Kompot wieloowocowy 200 ml. Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml i chlebem 30 g   ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

16. 01.

Środa 

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g polędwicą wędzona 20 g; lub kiełbasą krakowską 20 g pomidor ziel ceb.

Herbata 200 ml

Jogurt     owocowy        

150 ml

 

 

Ryż z bitą śmietaną i borówkami 200 g jabłko

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa jarzynowa na udkach z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel kop. Herbata owocowa 200 ml.
17. 01.

Czwartek

Chleb razowy 40g z masłem 5 g pasztetem drobiowym 20 g lub serem żółtym20 g ogórek ziel ceb
Kakao herbata z cytryną 200 ml.

Jabłko

100 g

Ziemniaki 150 g pieczeń rzymska 60 g sałatka z buraczków 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa pieczarkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200ml.

18.01. 

Piątek

Bina 40 g z masłem 5 g szynką bez konserwantów 20 g lub kiełbasą żywiecką20 g rzodkiewka ziel ceb .

Kawa herbata 200 ml

Pomarańcze

100 g

Ziemniaki 150 g jajko w sosie koperkowym 100 ml, fasolka szparagowa z bułką tartą 100 g

 

Kompot wieloowocowy 200 ml .

Zupa z soczewicy na udkach z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

 

Herbata owocowa 200 ml.

21. 01.

Poniedziałek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 z masłem 5 g konfiturą 8 g lub dżemem 8 g. Herbata 200ml. Sok owocowy 150 ml

   

Spagetti w sosie bolońskim 200 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ogórkowa z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g

Herbata owocowa 200 ml.

22 . 01. 

Wtorek

 

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g pastą z sera i ryby 20 g lub samym serem 20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kawa, herbata 200 ml.

Jabłko

100 g

Ziemniaki 150 g filety drobiowe smażone 60 g zielona sałata ze śmietaną 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Krupnik 250 ml z chlebem 30g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

23. 01.

Środa 

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco z keczupem 60 g

Herbata z cytryną 200 ml.

 Banany ½ szt Paluszki z ziemniaków z masłem i serem białym 200 g marchew tarta z jabłkiem 100 g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa z dyni na udkach z makaronem 250 ml i chlebem 30 g, ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

24. 01.  

Czwartek

 

 


25. 01.  

Piątek

Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub miodem 8 g rzodkiewka ziel ceb

Mleko, herbata 200ml. 

 


Bina 40g z masłem 5 g serkiem almette 20 g lub serem żółtym 20 g pomidor ziel ceb.
Kakao, herbata 200 ml.

Jabłko

100 g

 

 

 


Jabłko

100 g

 

Kasza gryczana 60 g gulasz wieprzowy 60 w sosie 100 ml ogórek kwaszony.
Kompot wieloowocowy 200 ml.


Ziemniaki 150 filety rybne (miruna bez skóry) 70 g duszone w jarzynach surówka z kapusty pekińskiej z marchewka 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g .ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.


Zupa koperkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g .ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.