JADŁOSPIS


JADŁOSPIS  28. 10. – 12. 11. 2019 r.

DATA

                    ŚNIADANIE     

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

28. 10.

Poniedziałek

Chleb 40g z masłem 5g, tuńczykiem 20 g lub serem żółtym 20 g rzodkiewka ziel. ceb.
Kakao, herbata 200 ml.
sok

owocowy

150 ml

Zapiekanka z ziemniaków 150 g z kiełbasą leśną 50 g ,serem żółtym 20 g ,jajkiem i keczupem
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa z soczewicy z makaronem 250 ml
i chlebem 30 g ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

29. 10.

Wtorek

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g powidłem śliwkowym 8 g lub miodem 8 g
Herbata 200 ml.
Winogrona

100 g

Risotto 200 g z sosem pomidorowym 100 ml ,jabłko
Kompot wieloowocowym 200 ml
Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami 250 ml groszkiem ptysiowym 20 g i chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

30. 10.

Środa

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g pasztetem drobiowym 20 g; jajkiem 20 g pomidor ziel ceb.
Kawa, herbata 200 ml
Serek waniliowy
125 g
Ziemniaki 150 g filety drobiowe 60 g smażone .mizeria ze śmietana 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel, kop.
Herbata owocowa 200 ml.
31. 10.

Czwartek

Chleb 40g z masłem 5 g pastą z sera i ryby 20 g lub samym serem 20 g ogórek ziel ceb
Kakao herbata z cytryną 200 ml.
Banany
½ szt
Makaron świderki 60 g z fasolą czerwoną 20 g i kurczakiem 60 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa ziemniaczana 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200ml.

4. 11. 

Poniedziałek

Chleb 40 g z masłem 5 g szynka bez konserwantów 20 g lub kiełbasą krakowską 20 g pomidor ziel piet
Kawa herbata 200 ml
Jabłko 100 g
drożdżówka
Ziemniaki 150 g jajko w sosie koperkowym 100 ml , fasolka szparagowa z bułką tartą 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Zupa jarzynowa z kuskusem 250ml i chlebem 30 g
Zie piet.
Herbata owocowa 200 ml

5. 11.

Wtorek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g powidłem 8 g lub miodem 8 g
Herbata
Sok owocowy

150 ml

Ziemniaki 150 g filety rybne 70 g (miruna bez skóry ) duszone w jarzynach ,surówka z kwaszonej kapusty 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml.
Krupnik 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.
Herbata owocowa 200 ml.

6. 11.

Środa

Chleb 40 g z masłem 5g, parówki na gorąco 60 g z keczupem
Herbata z cytryną 200 ml.
Jogurt owocowy
150 g
Racuchy z jabłkami 200 g sałatka owocowa 100 g
Kompot wieloowocowy 200ml.
Barszcz czerwony na kiełbasie wiejskiej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30g ziel kop

Herbata owocowa 200 ml.

7. 11.

Czwartek

Chleb 40 g z masłem 5 g serkiem almette 20 g lub serem żółtym 20 pomidor ziel ceb
Kakao herbata
Winogrona
100 g
Ziemniaki 150 g udka drobiowe 70 g w sosie 100 ml sałatka z ogórka i pomidora 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Rosół drobiowy z makaronem 250 ml ziel piet bułka drożdżowa 30 g,
Herbata owocowa 200 ml.
8.11.

Piątek


12. 11.

Wtorek

Bina 40 g z masłem 5 g polędwicą wędzona 20 g lub kiełbasą żywiecka 20 g rzodkiewka ziel ceb
Kawa, herbata z cytryną 200ml.


Rogale 40 g z masłem 5 g miodem 8 g lub dżemem 8 g
Mleko, herbata 200 ml.

Banany
½ szt
drożdżówka


Serek owocowy
jabłko100 g

Paluszki z ziemniaków 200 g z masłem i serem białym , marchew tarta z jabłkiem 100 g .

Kompot wieloowocowy 200 ml.


Ziemniaki 150 g gulasz z indyka 60 g w sosie 100 ml buraczki gęstowane 100 g
Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa ogórkowa na udkach z ryżem 250 ml i chlebem 30 g ziel kop.
Herbata owocowa 200 ml.


Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel. piet.
Herbata owocowa 200 ml.

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.