JADŁOSPIS


 

JADŁOSPIS  1. 10. – 12. 10. 2018 r.

DATA

ŚNIADANIE

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

1. 10.

Poniedziałek

Chleb 40g z masłem 5g, serem żółtym 20 g lub serkiem almette 20 g rzodkiewka ziel. ceb.
Kakao, herbata 200 ml.
Sok owocowy 150 ml    Ziemniaki 150g pieczeń rzymska 60 g
mizeria ze śmietaną 100 g .
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa z dyni z makaronem 250 ml
i chlebem 30 g ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

2. 10.

Wtorek

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g powidłem śliwkowym 8 g lub miodem 8 g

Herbata 200 ml.

Winogrona100 g
 

 

 

Risotto w sosie pomidorowym 200 g surówka z kapusty pekińskiej z papryka

100 g.

Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa ziemniaczana 250 ml z chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

3. 10.

Środa

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g polędwica wędzoną 20 g; lub kiełbasą kminkową 20 g pomidor ziel ceb.

Kawa, herbata 200 ml

Banany
½ szt 
Pierogi ruskie z masłem 200 g i kefirem 150 ml ,jabłko.

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel, kop.

Herbata owocowa 200 ml.

4. 10.Czwartek  Chleb razowy 40g z masłem 5 g pastą z sera i jajek 20 g lub pasztetem drobiowym 20 g ogórek ziel ceb
Kakao herbata z cytryną 200 ml.
Gruszki
½ szt
Ziemniaki 150 g potrawka z udek 70 g sałatka z buraczków 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa kalafiorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200ml.

5. 10.  

Piątek 

Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub konfiturą 8 g

 

Mleko herbata 200 ml

Jabłko100 g


Ziemniaki 150 g filety rybne smażone (miruna bez skóry ) 70 g , surówka z białej kapusty 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa pomidorowa z lanym ciastem 250ml i chlebem 30 g

Zie piet.

Herbata owocowa 200 ml

8. 10.

Poniedziałek

Chleb orkiszowy 40g z masłem 5g, serkiem żółtym20 g lub jajkiem20 g, rzodkiewka, ziel. ceb.

Kakao, herbata z cytryną 200ml.

 
Winogrona100 g
Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasa leśna serem żółtym jajkiem i keczupem 200 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa krem z brokułów 250 ml z groszkiem ptysiowym 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

9. 10. 

Wtorek 

Chleb 40 g z masłem 5g, parówki na gorąco 60 g z keczupem

Herbata z cytryną 200 ml.

Banany

½ szt

Makaron pióra 60 g w sosie pomidorowym 100 ml. Jabłko.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa grochowa przecierana na kiełbasie wiejskiej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

10. 10.

Środa  

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g dżemem 8 g lub serkiem owocowym 8 g

Herbata 200 ml

Sok owocowy 150 ml    Ziemniaki 150 g rolada wieprzowa 60 g w sosie własnym 100 ml surówka wielowarzywna 100 g .
Kompot wieloowocowy 200ml.
Zupa z soczewicy z makaronem 250 ml i chlebem 30 g, ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

11. 10.  

Czwartek 

 

 


12. 10.  

Piątek 

 

Chleb razowy 40 g z pasta z sera i tuńczyka 20 g lub pasztetem pieczonym 20 g rzodkiewka ziel ceb

Kakao, herbata z cytryną 200ml.


Bina 40g z masłem 5 g szynką gotowana 20 lub kiełbasą żywiecką 20 g

pomidor ziel ceb
Kawa, herbata 200 ml.

Sok owocowy 150 ml   
 

 


 

Winogrona

100 g



 

Ziemniaki 150 g gulasz drobiowy 60 g zielona sałata ze śmietaną100 g .
Kompot wieloowocowy 200 ml.


Naleśniki z serem 200 g marchew tarta z jabłkiem 100 g .

Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa pieczarkowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.


Barszcz czerwony na kiełbasie wiejskiej z ziemniakami 250 ml   i chlebem 30 g ziel. kop.

Herbata owocowa 200 ml.

 

 

 

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.