JADŁOSPIS


JADŁOSPIS 13.10.-26.10. 2020        

DATA

                    ŚNIADANIE     

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

13. 10

       wtorek

 

Musli owocowe 20 g na mleku 200 ml chleb 30 g z masłem 5 g miodem 8 g lub dżemem 8 g .     Herbata 200 ml. Winogrona    

100 g

Ziemniaki 150g kotlet mielony 60 g mizeria ze śmietaną 100 g kompot wieloowocowy   200ml. Zupa z dyni z makaronem 250 ml
i chlebem 30 g ziel. piet.

Herbata owocowa 200 ml.

14. 10.

Środa

 

Chleb razowy 40 g z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub serkiem almette 20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kakao herbata 200 ml.

Sok owocowy 200 ml i jabłko 100 g Makaron świderki 60 gr filetem drobiowym 60 g i szpinakiem 70 g .Kompot wieloowocowy 200 ml. Zupa ziemniaczana 250 ml z chlebem 30 g   ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

15. 10.

Czwartek

Chleb 40 g z masłem 5 g szynką laurową 20 g; lub kiełbasą szynkową20 g pomidor ziel ceb.

Kawa herbata 200 ml

Mus owocowy
125 g
Pierogi ruskie 200 g z masłem i kefirem 200 ml banan 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ryżowa na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet. Herbata owocowa 200 ml.
16. 10.

Piątek

 

Bina 40g z masłem 5 g pastą z sera i jajek 20 g lub samym jajkiem 20 g ogórek ziel ceb
Kakao herbata z cytryną 200 ml.
Ciasteczko bez cukru i serek owocowy

125 g

Ziemniaki 150 g filety rybne (miruna bez skóry ) 70 g duszone w sosie koperkowym 100 ml surówka z kapusty pekińskiej100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa z brokułów krem 250 ml z groszkiem ptysiowym i chlebem 30 g ziel piet. Herbata owocowa 200 ml.

19. 10. 

Poniedziałek

Chleb 40 g z masłem 5 g pasztetem 20 g lub tuńczykiem 20 g rzodkiewka ziel ceb .

Kawa herbata 200 ml

Sok owocowy 200 ml i gruszka 100 g Ziemniaki 150 g schab 60 g duszony w sosie własnym 100 ml surówka wielowarzywna 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml .

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

20. 10.

Wtorek

Płatki kukurydziane 20 g na mleku 200 ml chleb 30 z masłem 5 g konfiturą 8 g lub serkiem owocowym 8 g. Herbata 200ml. Winogrona

100 g

Zapiekanka z ziemniaków 150 g z kiełbasą leśną 50 g serem żółtym 20 g jajkiem i keczupem

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa z soczewicy z makaronem 250 i chlebem 30 g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

21. 10.

Środa

Chleb 40 g z masłem 5 g parówki na gorąco 60 g z keczupem

Herbata z cytryną 200ml.

Banany
½ szt
Racuchy z jabłkami 200 g i bitą śmietaną z truskawkami 100 ml

Kompot wieloowocowy 200ml.

Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml i chlebem 30g ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

22. 10.

Czwartek

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g pasta z sera i tuńczyka 20 g lub serem żółtym 20 g pomidor ziel ceb.

Kakao herbata z cytryną 200 ml.

Sok owocowy 200 ml

i śliwka

Ziemniaki 150 g udka drobiowe z rosołu 70 g w sosie 100 ml sałatka z ogórka i pomidora 100 g

Kompot wieloowocowy 200ml.

Rosół drobiowy z makaronem 250 ml ziel piet Bułka drożdżowa 30 g

Herbata owocowa 200 ml.

23. 10.

Piątek

 


26. 10.

Poniedziałek

Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub miodem 8 g

Mleko herbata z cytryną 200ml.


Chleb 40g z masłem 5 g serem żółtym 20 g lub pasztetem 20 g pomidor ziel. ceb
Kawa herbata 200 ml.

Gruszki

100 g


Mus owocowy

125 ml

jabłko

Ziemniaki 150 filety rybne (miruna bez skóry) 70 g duszone w pieczarkach 20 g surówka z kapusty kwaszonej 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.


Kasza bul gur 60 g z łopatką wieprzową 60 g w sosie 100 ml sałatka z buraczków 100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ogórkowa z ryżem250 ml i chlebem 30 g .ziel kop.

Herbata owocowa 200 ml.


Żurek na kości wędzonej z ziemniakami i jajkiem 250 ml i chlebem 30 g .ziel kop

Herbata owocowa 200 ml.

Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.