JADŁOSPIS


JADŁOSPIS  21. 06. – 28. 06. 2019 r.

DATA

         

            ŚNIADANIE     

II

DRUGIE DANIE

ZUPA

21. 06.

Piątek

Bina 40 g z masłem 5g, kiełbasą krakowską 20 g lub pasztetem 20 g pomidor ziel. ceb.
Herbata z cytryną 200 ml.
 Sok owocowy
150 ml 

Racuchy z jabłkami

200 g marchew tarta 100 g                Kompot wieloowocowy     200 ml

Krupnik na udkach z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

24. 06.

Poniedziałek

Płatki owsiane 20 g na mleku 200 ml chleb 30g z masłem 5g powidłem 8 g lub miodem 8 g

Herbata 200 ml.

Jabłko

100 g 

Ziemniaki 150 g kiełbasa leśna 60 g w sosie 100 g . ćwikła z chrzanem 100 g
Kompot wieloowocowym 200 ml
Zupa jarzynowa z lanym ciastem 250 ml i chlebem 30 g   ziel piet

Herbata owocowa 200 ml.

25. 06.

Wtorek

Chleb orkiszowy 40 g z masłem 5 g serem żółtym 20 g; lub almette 20 g rzodkiewka ziel ceb.

Kawa, herbata 200 ml

Truskawki      

100 g

Ziemniaki 150 g fasola 20 g w jarzynach 100 g z kiełbasą 60 g

Kompot wieloowocowy 200 ml

Rosół na porcjach drobiowych z makaronem 250 ml bułka drożdżowa 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml

26. 06.Środa Chleb 40g z masłem 5 g pastą z sera i tuńczyka 20 g lub samym serem 20 g ogórek ziel cebKakao herbata z cytryną 200 ml.

Jabłko

100 g 

Kasza jęczmienna 60 g gulasz wieprzowy 60 g w sosie 100 ml surówka

wielowarzywna 100 g .Kompot wieloowocowy 200 ml

Żurek na kości wędzonej z ziemniakami 250 ml i chlebem 30 g   ziel kop

Herbata owocowa 200ml.

27.06. 

Czwartek

Rogale 40 g z masłem 5 g jabłkami smażonymi 8 g lub konfiturą

8 g

Mleko , herbata 200 ml

Banany

 ½ szt

Ziemniaki 150 g pieczeń rzymska 60 g surówka z młodej kapusty ze śmietaną

100 g

Kompot wieloowocowy 200 ml

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml i chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml.

28. 06.

Piątek

Chleb 40 g z masłem 5 g pasztetem drobiowym 20 g lub tuńczykiem 20 g pomidor ziel ceb.Herbata z cytryną 200 g Jabłko

100 g

   

Ryż na mleku 200 g z truskawkami 100 ml

Kompot wieloowocowy 200 ml.

Zupa ziemniaczana na udkach 250 ml z chlebem 30 g ziel piet.

Herbata owocowa 200 ml

.


Jadłospis ułożony jest dla dzieci zdrowych, bez żadnych przeciwwskazań.

 W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.

Przyprawy używane w trakcie przygotowywania posiłków: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe do ryb, mięsa i drobiu niezawierające soli i siarczanów, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.